31 октомври 2018 г.

Украинците ще произвеждат йоно-плазмени двигатели за космически спътници

За изследване на космоса, изстрелване на спътници в орбита, полети до Луната и Марс се планира да бъдат използвани съвременни йоно-плазмени двигатели. В света има само няколко компании, развиващи подобни технологии, сред които са и предприятия в Харков.

изложението "Оръжие, сигурност, авиасвят"


Украинските компании от аерокосмическия клъстер планират да започнат производството на такива двигатели през следващите няколко години, съобщава "Espreso.TV".

Йоно-плазменият двигател е десет пъти по-малък от обикновения ракетен двигател с течно гориво и в същото време е в състояние да работи в открития космос в продължение на десетилетия. Производството на прототипа е на последния етап.

Ръководителят на иновативния аерокосмически клъстер Виктор Попов, участващ в изложението "Оръжие, сигурност, авиасвят" в Киев, разказа, че от тази перспективна украинска разработка вече се заинтересуваха канадски инвестори. „По-рано за извеждане на спътници в геостационарни орбити бяха използвани двигатели с течни горива, но те са тежки, тежат до един тон. А един йон-плазмен двигател тежи 100 кг вместо един тон, което означава 1 до 10. Останалите 900 килограма ще бъдат заменени с оборудване“, отбеляза той.

Компанията първоначално успя да спечели търг за доставка на топлообменник за спътника на една френско-италианска компания. Стойността на договора беше 2 милиона евро. Преди това такава охладителна система се използваше само на космически станции, а украинците успяха да я направят, че се побира в размерите на телекомуникационния спътник, който се очаква да бъде изстелен през първото тримесечие на 2010 г.

Сега същите тези експерти предлагат друга разработка - йоно-плазменият двигател.

"Ние поставяме задача пред себе си да реализираме в рамките на 5 години (максимум 5, задачата пък е за 3-4 години) масовото производство на йоно-плазмени двигатели в Украйна. С това ще започне ерата на използването на редица ракетно-електрически двигатели в космоса, бих казал така, "- подчерта Попов.

Освен Франция, Италия и Канада, харковчаните успяха да установят контакти с Южна Америка и Южна Корея. За последната те ще създадат системи за контрол на товарните спътници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар