12 декември 2017 г.

Министерството на образованието и науката на Украйна смята, че заключителното заседание на Венецианската комисия по отношение на езиковата статия от Закона "За образованието" е било балансирано и конструктивно

Министерството на образованието и науката на Украйна смята, че заключителното заседание на Венецианската комисия по отношение на езиковата статия от Закона "За образованието" е било балансирано и конструктивно, то ще съдейства за детализация на чл.7 от  Закона "За общото средно образовани” и изразява съгласие с препоръката за удължаване на преходния период за изпълнение. Съответната позиция е формулирана въз основа на резултатите от заключителната среща на Венецианската комисия на 8 декември 2017 г.


МОН приветствапоследователната позиция на Комисията по отношение на мястото и ролята на държавния език в образователния процес.
Поддържана е позицията, че чл. 7 е рамков и подлежи на допълнителна детализация, по-специално в Закона "За общото средно образование". Заедно с националните общности МОН ще работи за по-нататъшно разработване на различни подходи към образоваването на малцинствата, в зависимост от техните образователни потребности. Основната цел е да се осигури достатъчно ниво на владеене както на държавния, така и езиците на националните малцинства.
Една от важните препоръки на Комисията е да бъде удължен преходният период за прилагането на тази статия. Така   сега според Закона "За образованието" в пълна сила езиковата статия трябва да влезе през 2020 г. Министерството на образованието и науката на Украйна се съгласява с това, че от педагогическа гледна точка удължаването на преходния период е оправдано и напълно подкрепя тази препоръка. Комисията също така подчерта, че Украйна трябва да използва максимално възможностите на член 7, параграф 4, което МОН се възнамерява да направи.

Украйна е благодарна на Венецианската комисия, че искането за подготовка на анализа на украинското законодателство за неговото съответствие на съществуващите международни правни норми са обработени незабавно и се надява, че забележки  на украинската страна ще бъдат отразени в окончателното заключение.
Украйна е готова да продължи сътрудничество с компетентните комисии в Съвета на Европа при разработване на нормативни актове в областта на правата на малцинствата. Освен това Украйна приканва своите съседи да се включат в конструктивен диалог.
По-подробен отзив на решението на Венецианската комисия ще бъде публикуван  на уебсайта МОН след официалното публикуване на заключението на информационния ресурс на Комисията на 11-ти декември.

Източник – Министерството на образованието и науката на Украйна

Няма коментари:

Публикуване на коментар