28 септември 2017 г.

Резултатите от разследването на Иловайската трагедията

неофициален превод

Главната военна прокуратура продължава да води досъдебно разследване на факта, че Руската федерация проведе агресивна война срещу Украйна, която доведе до смъртта на хората и други тежки последици (източникГенеральна прокуратура України).
В гореспоменатите производства, наред с други неща, се изследват обстоятелствата на Иловайската трагедията, както и причините и последиците от тези събития.
За пълнотата на разследването и експертната оценка на въпросите за прилагането и взаимодействието на силите и средствата, участващи в АТО в Донецк и Луганскските райони, обосновката за приемането на управленски решения при планирането и провеждането на бойни операции, включително през август 2014 г. в района на Иловайск, област Донецк, Проведени са две комплексни съдебни поръчки за военни изпити, включващи 31 опитни експерти и специалисти във военната сфера.
Събраните доказателства и експертни оценки показват, че от май до юли 2014 г. бяха проведени редица успешни операции по освобождаването на населените места в районите на Донецк и Луганск от терористичните организации «ДНР» и «ЛНР» от ATO.



На 11 август 2014 г. ръководството на АТО издаде заповед за екзекуция, с която командването на сектор "Б" разработи план, чиято задача бе блокирането от въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна и изкореняването на незаконни въоръжени формации на град Иловайск. Преди военната операция участваха силите на отделни доброволни батальони.
В съответствие с гореспоменатия ред и цел, които бяха добре обосновани, беше планирано да се вземе град Иловайск заедно с контрола на северните покрайнини на град Макеевка, което трябва да доведе до установяване на контрол върху маршрутите за доставка и впоследствие да позволи да заобиколят и освободят град Донецк от терористи.
Предвид значителния успех на нашите войски, за да се избегне победата на тези терористични организации през третото десетилетие на август 2014 г., ръководството на въоръжените сили на РФ организира пряко проникване на руски войски на територията на Донецка област с едновременно артилерийско оръжие на Въоръжените сили на Украйна от Русия.
Най-голямото проникване се проведе в нощта от 23 до 24 август 2014 г. Силите на нахлуването на армията на радиочестотния спектър се състоят от девет батальон-тактически групи: 3,500 служители; до 60 танка; до 320 БМД (БМП); до 60 пушки; до 45 минохвъргачки; 5 ПТРК.
За да заблудят и предадат коварното убийство на украински военнослужещи, руските тактически знаци бяха предварително отстранени или маскирани на руско военно оборудване, а идентификационните знаци на украинските части бяха забранени, което е забранено от чл. 37 от Допълнителния протокол към Женевската конвенция от 12 август 1949 г. (Протокол I) от 08.06.1977 г.
Според резултатите от разследването, според данните на Службата за сигурност на Украйна, разузнавателните служби и Съвместния щаб на АТО, критичното съотношение на военните сили на Украйна в областта Иловайск с подразделите на въоръжените сили на Русия и представителите на терористичните организации «ДНР» и «ЛНР» се състоеше от: персонал от 1 до 18 ; резервоари - от 1 до 11; бронирани превозни средства - от 1 до 16; артилерия - 1 до 15; «Гради» - от 1 до 24.
В същото време, обединяването на армията на РФ по източната част на държавната граница на Украйна представлява: 35 батальон-тактически и ротна-тактически групи; не по-малко от 45100 военнослужещи; до 160 танка; 1360 БМП (БТР); 350 броя артилерия; 130 единици ракетни ракетни системи; 192 бойни самолета; 137 хеликоптери.
Предвид реалната заплаха от проникване по руско-украинската граница, въоръжените сили на Украйна всъщност нямаха достатъчно сили да увеличат контингента на войските в посока Донецк и същевременно да осигурят защита на други части на държавната граница.
В резултат на внезапното проникване на редовните звена на руските въоръжени сили и техния поход към град Иловайск от 24 до 25 август 2014 г., батальите на Министерството на вътрешните работи на Украйна «Днепър 1», «Миротворец», «Свитаз», «Херсон», «Ивано-Франковск», Националната гвардия «Донбас» и силите на сектора «Б» паднаха в средата на огромното мнозинство от вражеските сили.
Като се има предвид критичността на ситуацията, командването на АТО беше определено като основна задача за запазване на живота на украински войници. За тази цел започнаха разговори между началника на АТО В. Муженко и представителите на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (заместник-началник на въоръжените сили на РФ М. Богдановски), както и на равнище управление на сектора «Б»  и звена на въоръжените сили на Русия, за да се осигурят гаранции за безопасни хуманитарни коридори околната среда на военния персонал на въоръжените сили на Украйна и други военни формации на Украйна.
Разследването потвърди, че в периода 26-28 август 2014 г. са се състояли само дванадесет телефонни разговора между ръководителя на АТО В. Муженко и заместник-началника на въоръжените сили на Руската федерация М. Богдановски. В резултат на това руската страна предостави гаранции за безопасното освобождаване на украински военен персонал от невоенния ред в съответствие с договореното маршрути.
Допълнителна гаранция за безопасен изход ще станат трима заловени руски парашутисти, за които беше постигнато съгласие за прехвърляне на техните представители във въоръжените сили след напускане на околната среда.
В същото време разследването установи, че по време на преговорите представители на въоръжените сили на Руската федерация умишлено забавиха времето за подреждане на тактически изгодни пожарни позиции по пътя на сили АТО.
На 29 август 2014 г. по пряко командване и заповед на командването на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация руските военнослужещи застреляли от тежкото въоръжение на колоната на украински военни войски, заедно с трима руски парашутисти.
При тези обстоятелства беше извършено ужасно убийство на 366 украински войници, 429 бяха ранени при различни степени на тежест, 300 бяха заловени, въоръжените сили на Украйна претърпяха значителни загуби на оръжия и военно оборудване на стойност близо 300 милиона UAH.
За обективността на разследването от съдебни експерти беше проучен въпросът за въздействието върху равнището на бойните способности на АТО в резултат на участието на военнослужещи и оборудване на Въоръжените сили на Украйна за участие във военен парад на 24 август 2014 г. в Киев по повод 23-та годишнина от Деня на независимостта на Украйна.
Беше установено, че провеждането на военния парад по никакъв начин не е засегнало нивото на бойни способности на АТО, тъй като включваше звена, които са били почти изцяло персонални за сметка на редовни военнослужещи и кадети на военните учебни заведения, не са имали необходимото равнище на готовност да изпълняват задачи и следователно може да участва в антитерористичната операция.
Проучването на обстоятелствата на Иловайската трагедията като цяло е завършено. Същевременно окончателното процесуално решение в наказателното производство ще бъде взето след като се гарантира спазването на изискванията на чл. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна относно пълно и безпристрастно разследване (завършване на задълбочени разпити на всеки украински военнослужещ от известните обстоятелства на Иловайската трагедията, както и въвеждане на звена на въоръжените сили на Русия във военни престъпления - коварното убийство на украински военен персонал по време на оттеглянето им от околната среда, невъзможността да се предоставят медицински грижи на ранените и изоставянето им в безпомощни условия, застрелването на затворници, жестоко отношение към тях и др.), както и наказателното преследване на всички извършители.
Според заключенията на експертите и набор от други доказателства, единственият фактор, който е пряко свързан с Иловайската трагедията, е военната агресия на Руската федерация под формата на пряко проникване в Украйна и последвалото въвеждане на военна военна престъпност.
Резултатите от разследването и доказателствата, събрани на базата на отчетените заподозрян заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили М. Богдановский за извършване на престъпления по част. 3. 110 (накърняване на териториалната цялост и почтеност на Украйна), част 2 на чл. 437 (провеждане на агресивна война), част 2 от чл. 438 (нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство) на Наказателния кодекс на Украйна. Каза високопоставен служител има пряко командване и контрол на дялове на въоръжените сили по време на техните атаки срещу Украйна през август 2014 г. и съвместно с други организирани убийството украински войници в района Иловайск.
Освен това, според резултатите от разследването на агресивната (хибридна) война на Руската федерация срещу Украйна, в момента 89 лица са били предадени на наказателна отговорност за споменатите престъпления, включително 43 граждани на Русия, сред които 20 високопоставени служители, включително 11 лица от ръководството на въоръжените сили Русия (първият заместник на министъра на отбраната на Руската федерация С. Шойгу - началник на въоръжените сили на В. В. Герасимов и 9 генерали). Посочените лица бяха обявени за издирвани, съдът им даде разрешение да ги задържат.
41 обвинения срещу 45 души са заведени в съда. 25 души вече са осъдени с присъди от украински съдилища, включително 9 граждани на Руската федерация, сред които 3 военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация.
Повече от 1500 жертви, над 2 200 свидетели бяха разпитани, проведени са повече от 1870 съдебни прегледи (съдебномедицински, криминалистични, военни, фоноскопични, лингвистични и други).
Бяха получени и записани повече от 100 000 материални доказателства (включително тези, взети по време на операцията за борба с тероризма, оръжия и боеприпаси, предоставени на терористите от Руската федерация).
Обемът на наказателното производство е повече от 1100 тома (повече от 550 от тях имат печат «Секретно» и «Строго секретно»).
Според констатациите от разследването и заключенията на съдебния преглед са установени следните ключови фактори, срещу които настъпи проникване на въоръжените сили на Русия и последвалата руска окупация на някои райони на Донецк и Луганск:
1.                  Ниско равнище  на бойна готовност и боеспособност на Въоръжените сили на Украйна. За да се определи дали нередности по време на неговия мандат като президент на Украйна Виктор Янукович, ръководството на Министерството на отбраната на Украйна и командването на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в периода 2010-2014 г., които са свързани с намалена бдителност и бойна готовност на въоръжените сили на Украйна, неадекватна военна оценка политическо и военно-стратегическа ситуация около Украйна, което е отразено и в наказателното производство чрез допълнително съдебен комплекс военна експертиза.
2.                  Многобройни факти за дезертьорство, неупълномощеното изоставяне на местата за военни служби и неприлагането на заповеди на ръководители сред персонала на украинската армия по онова време.
3.                  Отделни грешки на ръководството на АТО в планирането и провеждането на военни операции, които не са пряко свързани със сериозните последици от смъртта на украински военен персонал и загубата на въоръжение и военно оборудване (подробен анализ на това обстоятелство беше осигурен с цялостен преглед, достъпът до който беше предоставен всички народни представители на Украйна, които имат достъп до държавната тайна).
Според експертни мнения настъпването на тежки последици под формата на смъртта на украински военнослужещи и загубата на оръжия и военно оборудване в град Иловайск, Донецка област, е директно причинно свързано с действията на въоръжените сили на Руската федерация, които извършиха тежко проникване на 23-24 август 2014 г. територията на Донецк и коварното убийство на украински войници.
Трябва да се отбележи, че в хода на разследването само в периода от 2016-2017 разпитван повече от 800 украински военни и други, с условия, известни на тях Иловайската трагедия, както и всички звена на въоръжените сили на военни престъпления. Следователите заедно с експерти отстранени, обработват и анализират повече от 250 тома документи, класифицирани ограничени от администрацията на президента на Украйна, на кабинета на министрите на Украйна, Украйна Министерството на отбраната, Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна и други високопоставени централните органи на изпълнителната власт и правоохранителните и разузнавателните агенции.
В резултат на разследването за този период (2016-2017 години) 55 души бяха предадени на наказателна отговорност за провеждането на агресивна война срещу Украйна и други военни престъпления, включително 32 граждани на Руската федерация. В съда са изпратени 32 обвинения срещу 33 души (12 от тях граждани на Руската федерация). Съдът на присъдите за 2016 г. и първата половина на 2017 г. вече осъдиха 22 души (8 граждани на Руската федерация).
Информация за събраните доказателства за военни престъпления (включително коварното убийство на украински военен персонал в района на град Иловайск) е изпратена до прокуратурата на Международния наказателен съд, за да вземе решение за започване на наказателно производство от главната военна прокуратура.
Освен това, за да се използва от Международния съд на ООН и Европейския съд по правата на човека, като същевременно се поддържат дела срещу Руската федерация срещу Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието на Украйна, Главна военна прокуратура предостави доказателства, че Руската федерация провежда агресивна война срещу Украйна и финансиране на тероризма.
Продължителните съдебни комплексни военни изпити се дължат на обективната необходимост от извличане и проучване на изключително голямо количество тайни документи за реформирането на Въоръжените сили на Украйна (2005-2014 г.), както и на борбата с документите за АТО в районите Донецк и Луганск. Необходимостта да се открият и разпитват голям брой свидетели и жертви.
Този ресурс Военна прокуратура ограничено няколко държавни прокурори и следователи (прокурори - 498, следователи - 156 на цялата територия на държавата), която, в допълнение към ежедневната работа - разследване на военни престъпления от името на главния прокурор на Украйна в същото време се осигури проучването на други престъпления са се превърнали в обществения резонанс. По-специално, този случай срещу бившия президент на Украйна Янукович, бивш министър на приходите и такси Клименко, членове на престъпни организации в незаконен добив на кехлибар в област Ровно, по обвинение за извършване на серия от терористични актове срещу украински военнослужещи по обвинения в бандитизъм, ангажирани членове на организирани престъпни групи от сериозна и особено тежки престъпления и други.
Едновременно с това, Ви уведомяваме, че за да се гарантира пълна прозрачност на разследването е 15.07.2016 главният прокурор на Украйна Юрий Луценко по време на реч в Върховната Рада на Украйна предложи намерени депутати по съответния начин с резултатите от криминалистически изследвания с надпис "строго секретно" за провеждане на военни операции в град Иловайск. Въпреки това, с повече от 400 депутати от опита научи само пет от тях (А. Тетерук, И. Винник, И. Фриз , Т. Чорновол, Е. Соболев). Останалите, включително народен заместник на Украйна С. Семенченко, през годината, не дойде на познати.
Моля, имайте предвид, че депутатите на Украйна, които не са се запознали с констатациите от тези съдебни прегледи, имат възможност да направят това в помещенията на тайната част от режима на Главна военна прокуратура по начина, предвиден в Закона за държавната тайна.
Необходимостта да се дадат заключения за съдебните прегледи на ограниченото наименование за достъп се дължи на факта, че са разследвали голям брой документи, съдържащи информация, която представлява държавна тайна.
Главната военна прокуратура продължава да събира доказателства и да установи всички лица, участващи в разтвора и провежда агресивна война срещу Украйна, извършване на военни престъпления на територията на Украйна, включително и коварен убийството на украински военнослужещи в района на Иловайск, на факта, че всеки човек е виновен извършването на тези ужасяващи престъпления срещу териториалната цялост на Украйна, мира и международното право, е бил преследван и претърпя заслужено наказание, което ще определи как съдилища на Украйна и на Международния наказателен съд.

Главна военна прокуратура

Няма коментари:

Публикуване на коментар