24 октомври 2017 г.

Доклад на ООН за грубо нарушаване на правата на човека на територията на Крим, окупирана от Русия

неофициален превод

Женева, 25.09.2017г.  Ситуацията в областта на правата на човека в Крим* сериозно се влоши в условията на руската окупация; и държавните органи на Руската федерация извършват "многобройни и сериозни нарушения", както се посочва във важния доклад, публикуван днес от Службата на ООН за правата начовека.


"Забелязани са сериозни нарушения на човешките права, като произволно задържане и държане под стража, принудително изчезване, малтретиране, изтезания и поне едно извънсъдебно изпълнение", гласи докладът
В доклада още веднъж се отбелязва, че всички жители на Крим са засегнати от замяната на украинските закони със законите на Руската федерация и десетки хиляди хора са били засегнати от налагането на руското гражданство. Тези и други действия, за които става дума в доклада, нарушават международното хуманитарно право и закона за правата на човека.
Докладът съдържа 20 препоръки за руското правителство, в които се призовава за спазване на задълженията на окупационната страна, за подкрепа на правата на човека за всички жители на полуострова, за провеждане на ефективно разследване на предполагаеми случаи на изтезания, отвличания и убийства, към които имат отношение членове на силите за сигурност и Кримската самоотбрана.
"Липсата на наказателно преследване на извършителите тези деяния и невъзможността те да бъдат изправени пред съда лишава жертвите от адекватни средства за защита и увеличава чувството за безнаказаност за извършените деяния, потенциално насърчаващи продължаващи се нарушения на човешките права", - се говори в доклада.
Указва се, че налагането на руското гражданство има особено силно въздействие върху три социални групи: онези, които официално са се отказали от гражданството; държавни служители, които бяха принудени да се откажат от украинското гражданство, за да не загубят работата си; и жителите на Крим, които нямаха право да получат гражданство и станаха чужденци.
"Лицата, които имат разрешение за пребиваване, но нямат гражданство на Руската федерация, не се ползват от равенството пред закона и са лишени от най-важните права", се казва в доклада. "Те не могат да притежават земя за селскостопански цели, да гласуват и да бъдат избрани, да регистрират религиозна общност, да работят в държавната служба и да пререгистрират своите частни превозни средства на полуострова".
"Проблемът с гражданството оказва силно въздействие върху живота на много жители от Крим» - заяви Върховният комисар по правата на човека Зеид Раад ал Хюсейн.
"Както се посочва в доклада, налагането на гражданството на жителите на окупираната територия може да се сравни с принуждаването им да заклеят вярност към "вражеската сила", което е забранено от Четвъртата Женевска конвенция", добави Зеид.
Стотици затворници и задържани бяха прехвърлени в Руската федерация, както се посочва в доклада, въпреки че тази практика е строго забранена от международното хуманитарно право.
Сред тези задържани е украинският филмов режисьор Олег Сенцов, който беше арестуван в Симферопол през май 2014 г. и прехвърлен в Руската федерация през същия месец, преди да бъде осъден, и поставен в колония в Сибир.
Някои от задържаните бяха силно третирани и поне три са починали, след като не бяха получили необходимата им медицинска помощ, както се посочва в доклада.
В доклада се подчертава и сериозното въздействие на промените в съдебните и правоприлагащите органи, наложени при руската окупация.
"Украинските закони бяха заменени от законите на Руската федерация, което е в противоречие със задълженията по международното хуманитарно право, според които действащото законодателство на окупираната територия трябва да остане в сила".
 "Това също доведе до селективно прилагане на разпоредбите на наказателното законодателство на Руската федерация, насочени към борба срещу тероризма, екстремизма и сепаратизма, което ограничи правото на свобода и сигурност, а също така ограничи пространството за упражняване на основните свободи".
Най-много тези ограничения засегнаха лица, които се противопоставиха на референдума през 2014 г., или критикуват контрола на Крим от Руската федерация, особено журналисти, блогъри, поддръжници на Meджлис - представителен орган на кримските татари, обявен за екстремистка организация и забранен през април 2016 г. Под предлог на борба с екстремизма властите на Руската федерация в Крим провеждат търсения в домове, заплашват и затварят членове на кримско-татарската общност.
"Съдебната власт често пренебрегва добре обосновани твърдения за нарушения на правата на човека, които са се случили по време на задържането".
"Съдиите прилагат разпоредбите на наказателното законодателство на Руската федерация за широк кръг мирни събрания, изнесени слова и събития, а в някои случаи - със задна дата спрямо събития, настъпили преди временната окупация на Крим или изобщо извън полуострова -  на континенталната част на Украйна".
Освен това, в редица символични дела много кримски и украински медии бяха лишени от правото си да работят, хората бяха наказани за еденични пикети; и 22 събрания на Свидетелите на Йехова в Крим бяха всъщност признати извън закона.
Много, но не всички от  предполагаемите случаи на изтезания и малтретиране настъпиха през 2014 г., когато започна окупацията, както се отбелязва в доклада. Според доклада "жертви и свидетели обвиняват кримската самоотбрана  в насилието срещу проукраински активисти".
В доклада се споменават два случая, документирани от Офиса на ООН за правата на човека през 2016 г., когато агенти на ФСБ са принудили проукраински активисти да се признаят за престъпления, свързани с тероризъм, при мъчения с елементи на сексуално насилие.
В доклада е отбелязан още един вид  нарушения -  принудителното настаняване в психиатрична болница като форма на тормоз на политически опоненти.
Има най-малко 10 случая на изчезване, в които жертвите все още не са намерени.
"Образованието на украински език в Крим почти е  изчезнало", допълва докладът, като отбелязва многобройните последствия за гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните права.
Освен 20 препоръки за Русия, докладът призовава и украинското правителство "да използва всички налични правни и дипломатически средства, за да гарантира упражняването на правата и свободите на жителите на Крим".
Зеид подчертава, че е изключително важно Русия да подкрепя правата на човека за всички жители в Крим и също така изпълнява задълженията си на окупационната сила. "Съдебната система не е запазила върховенството на закона и не е упражнявала справедливост. Съществува спешна необходимост от отговорност за нарушения и злоупотреби в областта на правата на човека, както и за компенсации на жертвите",- каза той.

*Пълно название: Автономна Република Крим и град Севастопол (Крим)
  
Докладът се основава на интервюта, мисии за наблюдение и разследване, проведени от основната територия на Украйна, тъй като въпреки дипломатическите усилия Службата на Върховния комисар по правата на човека няма достъп до Крим от март 2014 г.

За пълната версия на отчета кликнете върху връзките:

За повече информация и интервюта, моля свържете се с
ИринаЯковлева - +38 05 0386 8069 / iyakovlieva@ohchr.org
Руперт Колвилль - +41 22 917 9767 / rcolville@ohchr.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар