21 септември 2017 г.

Обсъждане на резултатите от социологическото изследване на KANTAR PUBLIC поръчано от Европейската стратегия на Ялта (YES)



Наталия Яреско, изпълнителен директор на Съвета за финансов контрол и управление за Пуерто Рико: «От тези резултати не е необходимо да се прави окончателно заключение относно възгледите на европейците за Украйна. В тези резултати има много елементи на умора в разширяването на самия ЕС. Разбира се, има неща, които трябва да променим и има задача за нашия дипломатически корпус. Но ние не трябва да стигнем незабавно до заключението, че отношението към Украйна се влошава.»

Александър Kвасневский, президент на Полша (1995-2005 г.), председател на Съвета за YES: «Такава промяна в възприемането на украинския вектор на развитието е свързана с общо чувство в Европа, а не с Украйна като такова. Аз съм много доволен, че такива положителни резултати от проучването на Украйна в Полша. Имаме около един милион украинци, които работят, и това не създава никакви проблеми или напрежения. За нас Украйна е добър партньор, следователно такова отношение, че те трябва да бъдат членове на Европа и да бъдат част от организацията на тази организация.»

Ивана Климпуш-Цинтадзе, заместник министър-председател на ЕС и евроатлантическа интеграция на Украйна: «Това, което видяхме, е общото ниво на подкрепа за присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО. Украйна всъщност печели. Ако това бяха изборите, тогава 48-58% е победа. 58% от подкрепата за присъединяването на Украйна към НАТО показва, че европейците заплашват Русия за своята страна и мислят стратегически. Те разбират, че сигурността им ще се увеличи с присъединяването на Украйна към Алианса.»

Александър Данилюк, министър на финансите на Украйна: «Европейците са объркани, има някои фобии, които са се разраснали и те им пречат да формират една позиция. Те не са твърде оптимистични за бъдещето си. Ако погледнете Украйна, напротив, 75% от украинците подкрепят европейската интеграция. Повечето от тези хора никога не са били в Европа, те го идеализират, което до известна степен е мит - че Европа е просто качество на живот, но това е отговорност и определени европейски проблеми.»

Предаването на живо  на 14-ата годишна среща на YES ще се проведе на сайта yes-ukraine.org, а както и на интернет страниците на медийните партньори на английски и украински.
Официален Twitter за 14-та годишна среща YES – @yes_ukraine, хештег #YESUkraine2017

Източник – Ялтинська європейська стратегія (YES)

Няма коментари:

Публикуване на коментар