19 септември 2017 г.

58% от европейците поддържават присъединяването на Украйна към НАТО, 48% - присъединяването на Украйна към Европейския съюз: резултатите от социологическите изследвания на KANTAR PUBLIC, поръчано от Европейската стратегия на Ялта (YES)



58% от европейците поддържават присъединяването на Украйна към НАТО, а само 48% за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това се доказва от резултатите на социологическите изследвания, проведените от KANTAR PUBLIC, поръчано от Европейската стратегия на Ялта (YES) (източник – YES).
В хода на проучването бяха интервюирани граждани от седем страни от ЕС - Германия, Франция, Италия, Литва, Великобритания, Полша и Холандия - за представителна социологическа извадка от всяка страна (повече от 1000 души за всяка страна). Резултатите от анкетата бяха представени днес, 16 септември, на пленарната сесия на 14-ата годишна среща на YES "Това ли е нов свят? И какво означава това за Украйна? Подобни проучвания са извършени по поръчки от YES през 2005 и 2007 г.
Повечето интервюирани европейци (58%) поддържават присъединяването на Украйна към НАТО, докато присъединяването й към Европейския съюз е едва 48%. Преди 12 години, по време на първото от подобни проучвания, картината беше различна: за факта, че Украйна стана член на ЕС, мнозинството - 55% - от анкетираните европейци.
Днес най-голяма поддържка за идеята за присъединяването на Украйна към ЕС получи в Литва и Полша (68% и 67% съответно), най-ниската в Холандия (27%). Равнище на поддръжка във Франция, Германия и Великобритания - по-малко от половината от анкетираните.
Онези, които се противопоставят на присъединяването на Украйна към ЕС, изтъкват редица причини. Една трета от анкетираните смятат, че ЕС на този етап от своето развитие не може да си позволи по-нататъшно разширяване. Същият брой (31%) смятат, че приемането на Украйна ще предизвика икономически проблеми в Европейския съюз.
40% от тези, които поддържават присъединяването на Украйна, разглеждат основния аргумент, че Украйна е част от Европа. А 34% от привържениците на допускането подчертават, че тази стъпка ще помогне за укрепване на демокрацията в Украйна.
Що се отнася до присъединяването на Украйна към НАТО, картината е различна тук. Почти във всяка страна, в която е проведено изследването, мнозинството подкрепя приемането на Украйна като член на Северноатлантическия алианс. Дори във Франция и Нидерландия той е 49%, докато в други страни равнищата на подкрепа са по-високи. В Литва и Полша тя достига съответно 72% и 76%. Тези две страни от бившия "комунистически лагер" оказват най-силна подкрепа за присъединяването на Украйна към НАТО.
Европейците смятат, че основният аргумент в полза на интеграцията на Украйна в НАТО е конфронтацията на НАТО с Русия (40% от тези, които поддържават влизането). Освен това 28% смятат, че присъединяването на Украйна към НАТО ще засили способността на Европа да се противопоставя на руската агресия.
Резултатите от изследването ще бъдат публикувани на сайта yes-ukraine.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар