14 септември 2017 г.

Украйна е изключителна: 30 невероятни факти за Украйна

Въпреки факта, че от всички страни украинците се опитват да докажат, че не са способни на нищо, че най-добрият изход за тях е "да се измъкнат от страната възможно най-скоро", че няма нищо, което да гледа в Украйна и светът е безразличен към нас, статистиката и фактите ни казват, че нещата са напълно противоположни (източник -  «Всі Суми Панорама-медіа»).

Най-голямата държава, разположена в Европата. Страната заема 0.41% от световното площ земя, в която животът на 0,85% от населението и 0,20%, което носи брутния национален продукт в света. Страната, на чиято територия е концентрирана една четвърт от всички черни земни запаси на Земята. Страната, една от трите най-големи доставчици на ечемик е една от най-големите производители на зърно и заедно с Франция, Германия и САЩ е една от най-големите производители на захарно цвекло. Страната ни е сред седемте най-силни в света на растително масло, свинско месо, захар и картофи. Стотици видни украинци са били и остават създателите на световната история. Художници и учени, политици и композитори, актьори и писатели - всички те ни дават възможност да кажем гордо в чужбина или вкъщи: "Аз съм украински!"

Първият в света
Украинците, а именно бюрото за проектиране на Антонов, разработиха  самолет с най-голям товароносител в света - An-225 «Mрія» («Mriya»). Първоначално той е проектиран за транспортиране на космически кораби. В този момент «Мрія» извършва търговски товарни превози.
Авторът на първата Конституция в света е украински политик и социален активист Филип Орлик. На 5 април 1710 г. той е избран за Хетман от Запорожийската армия. На същия ден Филип Орлик обяви "Конституцията на правата и свободите на Запорожската армия". В Съединените Щати Конституцията е приета през 1787 г., във Франция и Полша - едва през 1791 г. 
Първи кадър кошер изобретен в Украйна през 1814 г. от Петър Прокопович. През последните години Украйна уверено запазва своето място в трите най-големи световни лидери в производството на мед. Изпреварващи европейските страни, като произвеждат мед няколко пъти, Украйна в същото време е първият производител на мед на глава от населението в света (1,5 кг).
В Украйна, най-големите запаси от манганова руда в света - 2,3 млрд. тона, или около 11% от запасите в света.
Най-големите мъжки манастири се наричат Лаври (Lavra). Състоянието на Лаврата има само шест манастира в света. Три от тях са в Украйна. Това е Светата Успенската Киев-Печерската Лавра (Svyato-Uspenska KiEvo-Pecherska Lavra) в Киев, която получи този статут през 1598 г., Светата Успенската Лавра (Svyato-Uspenska Lavra) в г. Почайв и Святогорската Светата Успенската Лавра (SvyatogIrska Svyato-Uspenska Lavra) в района на Донецк.
Най-старата образователна институция в Източна Европа е Киевогилянската академия (KiEvo-Mogilyanska akademіya) (1615 г.).

Първата газена лампа е измислена в Лвов от работници на аптеката "Под златната звезда" Игнатий Лукашевич и Ян Зех през 1853 г. През същата година първата хирургическа операция е извършена в болница в Лвов при осветяване на газена лампа. Впоследствие газената лампа беше представена на международната изложба в Мюнхен, изобретанието бе маркирано там със специален диплом.
Паметници на известния украински поет Тарас Шевченко са инсталирани на 1200 места по света.
Метростанция «Арсенална» («Arsenalnaya») в Киев е най-дълбоката в света. Тя минава под земята на дълбочина 105 м. Станция близо до сградата на парламента е построена през 1960 г., една от първите. Според някои съобщения, в тунелите край «Арсенална» има скрити скривалища за политическия елит.
Украинският духов инструмент трембита (trembita) е най-дългият духов инструмент в света.
Най-дългият тролейбусен път в света е 86 километра и преминава той в Крим между Симферопол и Ялта.
Най-кратката главна улица е сред всички столици на света, но в същото време една от най-широките и най-красивите – Хрещатик (Khreshchatyk) е в Киев. Дължината й е само 1225 м.
Най-старата известна карта на учените, както и най-древното селище Homo Sapiens, намерено в Украйна: в селото Межиріччя (MezhirIchchya)в района на Ривне. Те са на възраст около 14.5-15 хиляди години. Картата е извадена от костите на мамута.
Украинският "Pivdenmash" (г. Днепропетровск) произвежда най-екологичния носител на ракети в света. С тяхна помощ изпращат комерсиални товари в космоса в рамките на международния проект "Морски старт".

Уникални факти в Украйна
Първото висше учебно заведение в Украйна е Острозька колегия (Ostrozka kolegіya), което е основан в град Острог от княз Константин Остроцки през 1576 г. По това време те са единствените висши учебни заведения в източнославянския свят.
Най-дългата пещера в Украйна се нарича "оптимистична" и се намира в Podillya. Това е гипсова пещера на дълбочина 20 м на дължина 216 км. Най-дългата гипсова пещера в света и втората по дължина като цяло  след Мамутската пещера в Съединените щати.

В Украйна, в град Рахов, заобиколен от живописни Карпати, е географският център на Европа.
Най-старото дърво в Украйна е 1300-годишното дъбово дърво в района на Юсефин в района на Ривне.
Украинците са направили най-голямата чаша за шампанско в света с обем 56,25 литра. Как да се пие шампанско от такъва чаша все още е неясно, но това е друг официален световен рекорд на Гинес от украинци.
Третият най-посещаван в света MacDonald's се намира в Киев в близост до жп гарата. Това заведение неизменно попада в петте най-оживени McDonalds на света.
През територията на Украйна изтича един от най-историческите транспортни маршрути - "пътя на викингите на гърците" - система от речни пътища и течения между тях за дължина 3 хиляди километра, която свързващи северните земи на Древна Рус с южните руски земи и Балтийско море с Черното море. През цялата древна история на Украйна-Рус служи като мост между световете на Източна Европа и Античния Изток, древната, византийската и латинската Европа.
Украйна заема четвъртото място в света по отношение на броя на гражданите с висше образование. Населението на Украйна принадлежи към най-образованите а броят на хората с висше образование на глава от населението - по-високо от средното европейско равнище.

Интересни истории / личности
Пабло Пикасо бе очарован от произведенията на украинската художничка Катерина Билокур (1900-1961 г.). Когато през 1954 г. видял работати й на изложбата, той каза, че те са брилянтни и сравнил Катерина Билокур с  световноизвестната художничка Серафин Луис.

Една от най-известните коледни песни в света е «Шчедрик», народна песен, написана от украинския композитор Николай Леонтович. Светът га познава като Carol of the Bells или Ring Christmas Bells. На Youtub различни изпълнения на "Шчедрик" печелят милиони мнения.
По време на Англо-бурската война (Южна Африка) през 1899-1902 гг. командирът на един от отрядите на бурите, украински Юрий Будяк, спаси от стрелба млад английски журналист. Впоследствие последният помогна на Будяка да пустъпи към Оксфордския университет. През 1917 г. Юрий работи в правителството на Украинска Народна Республика. През 1943 г. Юрий Буджак починал в съветски концентрационен лагер. Английският журналист беше Уинстън Чърчил.
По време на провъзгласяването на независимостта в Украйна имаше 19,4 милиона свине. Днес те са два пъти по-малко - 8,3 милиона. Въпреки репутацията, че украинските хора обичат много сланина, средният украинец яде само 18 кг свинско месо в година. Това е три пъти по-малко от обикновения немски човек.
В Украйна, в района на Никопол, на шиш в близост до река Лапинки, на един от ръкавите на Днепър можете да видите, или по-скоро да чуяти феномен, който рядко се намира в света - пеене на пясъка. «Пеене» на тези, може би най-невероятните пясъци, които се чуват след дъжда, когато горният слой се слива и образува крехка кора. Когато минавати през тез пясъци, то можете да чуете звуци като свирване на въздух, освободен от камерата на автомобила.
В град Бердичив (район Житомир) в църквата на Св. Варвара на 14-ти март 1850 местната красота Евелина Ганска беше омъжена за Онор де Балзак. В същия град е живял дълго Фредерик Шопен, който в допълнение към писането на музика също е ръководил реставрацията на местния орган.


ОЛЕШКиВСКа ПУстиня (OLEShKIVS`KA PUSTELYa.).
Една от най-големите пустини в Европа е в Украйна. Олешкивските пясъци се състоят от безкрайни дюни (местните жители го наричат ​​"преспи") на височина от около 5 м, с рядка растителност. Тези пясъци се намират в района на Цюрупински (старото име Цюрупинск - Олешки), на 30 километра източно от град Херсон. Днепърски пясъци отдавна съществуват, но Олешкивска пустиня в сегашния си вид се появи сравнително скоро, чрез паша огромни стада овце през деветнадесети век. Това унищожи тревата така че пясъка са освободи и ветрова ерозия му дади възможност да се разширява.
Олешковски пясъците могат да бъдат категоризирани като полу-пустини от температурния режим и количеството на валежите. През лятото пясъкът се загрява до 70 градуса. Тук има пясъчни бури. В пустинята на дълбочина 300-400 метра се намира свежо подземно езеро с вкусна вода. Въпреки това учените установили, че не е възможно да се извлече много вода от този източник, тъй като равнище на водата ще намалее и горите, които са засадени около пустинята, няма да могат да задържат пясъка. Най-близкото населено място е около 7 км.
По-рано в Олешковски пясъци имаше военна база за обучение, където бомбардировачите бяха пилотирани от страните от Варшавския договор. В това отношение научното изследване на региона е ограничено. И сега в пясъците има значителен брой неексплодирали черупки.


Музика на душата.

Украински народни песни насърчават много композитори да пишат световни музикални шедьоври. В сърцето на композицията Summertime - арии, написана от Джордж Гершвин  през 1935 г. за операта "Порги и Бес", един от най-популярните песни в света - е украински приспивна песен «О, отидете сън през прозореца» («Oj, xody`t` son kolo vikon»). Този състав Гершвин чува в Ню-Йорк в изпълнението на Украинският националена хор под ръководството на Александър Кошица. Той чу - и написа едно от най-гениалните и най-известните джаз творения. След писането на песента не я изпълнявали много изпълнители, но най-известните е Summertime, изпълнявана от Луи Армстронг, Ели Фицджералд и Чарли Паркър.
​​най-готинат  украински.

Украинският powerliter Дмитрий Халаджи е включен в книгата на рекордите на Гинес като автор на повече от две дузини рекорди.
2005 г. - двукратният рекордьор в книгата на Гинес: 1 – «Камък от Бибон» (издигна с пръст от едната ръка, камък с тегло 152 кг); 2 - " Devil's Smithy" (сложил на гърдите си 3 бетонни блокчета с тегло 700 кг, които бяха счупени с чук, легнал върху ноктите).
2005 г. – рекордсмен в книгата на рекордити на Русия (вдигане на две  тежести 122 кг в лявата ръка, закопчаване на дъска с 4 см в гола ръка наведнъж - 15 нокти в 1 минута).
2006 г. - рекордьор на книгите на Украйна и Русия ("Кръст": държането на ръцете надвишава с 64 кг тегло за 4 секунди - т.нар. «тест на Пиддубного»).
2006 г. - 7 световни рекорда бяха поставени на Световния маратон по вдигане на тежести в Минск («Кръст на Гокеншмита» - 7 пъти нарушени на малък пръст с тегло 32 кг, («Кръст на Гокеншмита» - 1 път нарушена на един малък пръст с тежести от 48 кг, натискаме дясната ръка на две тежести с две ръце четири маси с общо тегло 112 кг, 15 повторения, повдигане с една ръка с тегло 110 кг нагоре и второ тегло - 48 кг, жонглиране на тегло 80 килограма на 5 хвърляния, натискане на малкия пръст на дясната ръка на човек с тегло 110 кг за 20 повторения).
2006 г. - 2 рекорда за книгата на Украйна: хвърли на шията тегло 150 кг (едно повторение) и щанга в 50 кг при 51 повторения.
2006- 3 рекорда за книгата на Украйна: 1) огъване на усилващ прът с диаметър 23 мм и дължина 120 cм със зъби, 2) закопчаване на 5 нокти в горен лист с диаметър 4 см през лист от листове 0,7 мм, 3) бутане на лявата ръка на двама души с общо тегло 147 кг, 3 повторения.
2007 г. -  рекордьор в книгата на Гинес на Украйна - взе тръба с тегло 860 кг, а след 10 минути - още 1022 килограма. По този начин той счупи 300-годишния световен рекорд на британския Томи Тофиана, който издигна три барела вода с общо тегло 800 кг.
Роза в косата.
Коса се пробива по дължина и се полира отгоре и отвътре до прозрачност. В средата на косата се вмъква направена клонка от роза, чиято дебелина е 0,05 мм.
Украинският Николай Сядристий, макар и да не е левак, но обу бълхата и направи огромно количество невероятни произведения на изкуството. Креативността на този мастер потвърждава в света появата на нова концепция - "микроминиматура", която никога преди не е била в енциклопедии или речници. Изкуството на Николай Сядристий е отминало на всички континенти, оставяйки незабравимо впечатление сред зрителите от различни страни по света. Най-пълната от творбите му е представена в Московския политехнически музей, в постоянната изложба на микроинициатури в Киев-Печерския Резерват и в Музея на микроиниматурата в Княжество Андора.
Чудо на света.
В Черно море откриха единствената подводна река в света. Британски учени откриха в дъното на Черно море единствената подводна река в световните океани. Това откритие е направено от учени от университета английски град Лийдс, които проведоха изследвания тук. Оказа се, че дължината на реката е 37 морски мили, ширина - повече от половин миля, а дебитът на водата - 4 мили в час (около 7,5 км / г). Също така беше отбелязано, че реката носи огромни количества вода - 22 хиляди кубически метра в секунда. Ако тази река беше на сушата, тогава тя ще бъде на шестото място в света за този показател. Водният поток се формира чрез проникване през Босфора на солената вода на Мраморно море в по-малко солената среда на Черно море. По този начин водата в реката се характеризира с висока концентрация на сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар